A téli vetés egy remek és egyszerű módszer a hideget tűrő, évelő virágmagok csíráztatására. A palánta vetés ideje még várat ugyan magára, de a novemberi, januári vagy februári vetés segítségével előkészíthetjük azt. Az évelő ágyás sokkal színesebb és változatosabb lesz, ha magunk is nevelünk saját palántákat, mert az évelő virágokat gyakran boros áron vásárolhatjuk meg a kertészetekben tavasszal, és egy-egy tő a legtöbb kertben nem elég ahhoz, hogy látványos színfoltot képezzünk.

Milyen évelős kerti virágok vethetők télen?

Válaszul a hideget kedvelő évelő virágok listája fog szolgálni. Ugyanis vannak olyan növények, amelyek magjainak kifejezetten hideghatás kell ahhoz, hogy később kicsírázhassanak. Ahogy a tavaszi hagymás virágok is igénylik a téli hideget, úgy ezeknek az évelőknek is szükségük van az úgynevezett fagyhatásra. Ez a tulajdonságuk kedvez nekünk a hobbi kertészeknek is, még akkor is ha nincs profi fóliasátrunk vagy üvegházunk a hátsó kertben. Ezek az évelő növények pet palackokban vagy műanyag dobozokban is eredményesen csíráztathatók a szabadban.

A vetés februárban megkezdődhet néhány esetben szabadföldre is. Azokat a virágokat, amiket egyszerűen kiszórhatunk a földre, anélkül, hogy fednénk bármivel is a népnyelv korábban „hóra vethető” növényekként emlegetett. Ilyen például a mézontófű, azaz a facélia is, amely csodálatos lila színével vonzza a tekintetet tavasszal. Ide sorolható még a bársonyos kakukkszegfű vagy akár a harangláb is. Ezeknek a virágoknak igazából mindegy, hogy mikor szórjuk ki a magját, a következő tél után, tavasszal fognak majd kihajtani. Mivel pici a magjuk a fényre csíráznak, ezért tényleg elég őket elszórni, nem kell befedni őket földréteggel.

Évelő nyári virágok a kertbe

Az évelős kerti virágok gondozása sokszor egyszerűbb mint az egynyáriak karbantartása, hiszen nem szükséges minden évben újra ültetni őket. Ha egyszer megeredtek a kertünkben ezek az évelők, utána már biztosított lesz a szép színes ágyás. A pet palackos módszerrel az évelő nyári virágok sokféleségét telepíthetjük a kertünkbe és még a lakásban sem kell kerülgetni a cserepeket.

Ezek az évelő virágok közül bátran válogathatsz, ha szeretnéd kipróbálni a téli vetést:

  • Füzéres díszcsorba – lila
  • Kasvirág – fehér, sárga, rózsaszín, amilyet csak szeretnél
  • Veronika félék
  • Gyűszűvirág – magas és törpe egyaránt
  • Napfény virág különböző színekben
  • Kék iringó

Jó kis válogatás igaz? Ettől a listától persze sokkal többféle növény sorolható ide, csak nekünk ezekkel vált be a módszer leginkább. Ettől függetlenül kísérletezz bátran a többi hidegtűrős virággal is vagy akár hidegtűrő zöldségek magjaival is kipróbálhatod.

Egy-egy csomag mag pedig csupán párszáz forintba kerül, amiből sok-sok növény nevelhető. A tavasszal megvásárolható évelő növények kertészeti darab ára pedig általában egy csomag virágmag ötszöröse. Na de most nézzük, hogy mire lesz szükségünk!

Hidegtűrő évelős kerti virágok vetése

Először is gyűjts 5 literes, vizes PET palackokat, amiket alaposan tisztíts ki. Ne maradjon bennük olaj vagy más szennyeződés. Ne használj soha szennyezett palackokat! A legjobbak a kiürült vizes palackok erre a célra. Szerezz be jó minőségű virágföldet és perlitet. Ez utóbbi kertészetekben, barkács áruházakban szintén kapható, föld lazító közeg.

A palackokat vágd félbe keresztben úgy, hogy szétnyitható legyen, és csak egy kis részen maradjon egyben. A virágföldet egy tálkában keverd össze perlittel. A virágföld mennyiségéhez körülbelül 25-30 % perlitet szoktam keverni, ez a mennyiség kellően lazítja az ültető közeget. A pet palackok alját 5-6 centi magasan most töltsd fel a perlites virágfölddel és öntözd meg. Ha ezzel megvagy, akkor jöhetnek a virágmagok. Finoman szórd a felszínre a magokat. Ha nagyon aprók a magok, akkor nem kell további földréteg, csak az ujjaddal finoman nyomkodd meg a földréteg tetejét, de csak éppen hogy. A nagyobb méretű virágmagokra egy milliméter réteg föld kerülhet, de nem kell több. Még jobb, ha vermikulittal vagy zeolit szemcsékkel szórod meg a felső réteget, de ez a réteg se legyen túl vastag.

Téli vetés

Indulhat a magok csírázása

A palackot most zárd össze és ragasztószalaggal ragaszd körbe ott, ahol ketté vágtad. A palack tetején ne hagyd rajta a kupakot, mert a föld és a dísznövények igénylik a szellőzést. Így a kikelő kis növények nem füllednek majd be, de a palackban párás mikroklíma alakul ki, ami elősegíti a csírázást. A módszert alkalmazhatod bizonyos díszfüvek magjaival is, például működik az árvalányhaj esetében is. Az egész nagyon egyszerű és ha nincsenek 5 literes palackjaid, akkor használhatod az előre csomagolt zöldségek magasabb műanyag dobozait is vagy például a dobozos kiwi műanyag doboza is jó hozzá, csak így mindig azonos méretben – párosan gyűjtsd a dobozokat! Ugyanis az egyik dobozba tesszük a földet és a másik doboz lesz a felső rész azaz a “mini üvegház”. A dobozokat lyukaszd ki több helyen a szellőzés miatt, és a két részt ragasztószalaggal rögzítsd mint a palackok esetében.

Hidegtűrő virágmagok ültetése

Ha kész vagy, akkor már csak egy dolog van hára: vízálló, alkoholos filccel feliratozd a palackokat, dobozokat, mert garantáltan el fogod felejteni, hogy melyikbe mit ültettél. Ha ez is megvan, akkor mehetnek is ki a kertbe napos részre. Időnként, mondjuk hetente azért majd nézz rájuk, és ha nem volt csapadék, akkor spricceld meg egy kis vízzel! Idén mi is a dobozos módszert használjuk, később majd a fejleményekről is közzéteszünk itt fotókat. Amiatt ne aggódj, ha 1-2 héten belül nem tapasztalsz semmit, a legtöbb virág nagy valószínűséggel csak március második felében vagy áprilisban fogja kidugni az orrát.

Most már itt az ideje, hogy jöjjön a tavasz és a sok virágzó, illatos évelő virágok díszíthessék a kertünket. Minden magunk nevelt növény számunkra extra örömet okoz és ilyenkor a tél végén különösen, és az is ha egy kicsit már a földben matathatunk.

A cikk szerzője: Lépés Magazin

Reméljük, hogy sikerült kedvet csinálnunk neked is a téli vetéshez és kipróbálod ezt a költségkímélő praktikát! További hobbikertész praktikát is olvashatsz a blogunkon: