Az előkert az a rész, amely a kerítés, a kertkapu és a bejárati ajtó között található, így kiemelkedő szerepet játszik az első benyomás kialakításában. Ez a terület egyfajta szabadtéri előszoba, ahol a látogatók képet kapnak rólunk és otthonunkról, mielőtt belépnének a bejárati ajtón. 

Emellett önmagunknak is fontos, hogy milyen hangulat fogad minket hazatérve, mielőtt beletesszük a kulcsot a zárba, és végre belépünk a lakásba a fárasztó nap után. Ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő növények kiválasztására, a gyep gondozására, valamint barátságos és meghitt kerti utak kialakítására. Ezeknek az ösvényeknek nemcsak a kert stílusához és az elképzeléseinkhez kell igazodniuk, hanem a ház stílusához és színéhez is. 

Parkolóhely és a garázs előtti terület

Saját tapasztalat, hogy akiknek nincs nagy kertjük, de több autóval rendelkeznek, gyakran szembesülnek azzal a kihívással, hogy hogyan is alakítsanak ki a parkolóhelyeket anélkül, hogy az károsítaná a környezet, vagyis a kert szépségét. Egy lebetonozott vagy térkővel burkolt terület bár hasznos lehet, de ritkán tekinthető vonzónak. Azonban vannak átmeneti megoldások a beton és a pázsit között, amelyek stabilak és természetesek, illeszkednek a kertbe. Biztosíthatjuk a kültéri részeken is ugyanazt a gondoskodást, amely belül vagy a terasz burkolatok esetében természetes! Most mutatunk néhány népszerű, és általunk is kedvelt megoldást. 

Gyeprács az előkertek nagy kérdése. Nemcsak betonból létezik! 

Gyeprácsot nem csak betonból telepíthetsz, hanem műanyagból is! A stabilitást megadja a műanyag szerkezet, viszont kevésbé lesz látható és a fű is szebben nő majd közötte. Mielőtt megvásárolnád a műanyag gyeprács paneleket a teherbírásukról feltétlenül győződj meg! 

Beton gyeprács előkertbe, vagy kocsibeállóba
Beton gyeprács előkertbe, vagy kocsibeállóba

Ha mindenképpen a beton szilárdságában hiszel, akkor válassz belőle kevesebbet! Elég lehet a keréknyom vonalában kiépített betoncsík, amin kényelmesen be tudtok gurulni a garázsba. A rendszeres fűnyírásra mindenképpen érdemes gondolni a választás előtt. Ha mélygarázsba vezető utat kell megoldani, akkor a lejtős részen a rendszeres fűnyírás problémás lehet, ilyenkor általában marad megoldásként a betonozás vagy a térkövezés lehetősége sajnos. 

A ház előtti kertek, a házat körülvevő burkolat is fontos szerepet játszik kertünk és otthonunk és a szép előkertek megjelenésében. A megfelelő tervezés és anyagválasztás révén a burkolat felöltözteti és lenyűgözővé teszi a házat.

Kerti utak és szegélyek

Az utak vonalvezetése és szélessége meghatározza az egész kert arculatát és funkcióit. Vegyük például az ösvényeket. Egyenes, sima utak könnyű és gyors közlekedést nyújtanak, míg a kanyargós, ívelt utak romantikusabb sétára hívnak és természetesebb hangulatot teremtenek. Az utak szélessége is fontos szempont. Ha csak egy személy, esetleg egy bicikli halad rajta, elég lehet egy szűk ösvény is. Ha sétálva tesszük meg az utat a kertünk belső részeibe, akkor gondolkodhatunk lépkövek lerakásában is. Azonban ha autókat vagy kerti eszközöket szeretnénk használni az úton, akkor elegendő helyre van szükségünk.

Lépőkövek, szegélyezett kerti út
Lépőkövek, szegélyezett kerti út, és gyönyörű tulipánok

Amikor utakat tervezünk, érdemes figyelembe venni az anyagokat is. De milyen lehetőségünk van a murván túl? A faburkolatok, kavicsok, téglák nemcsak természetes és meghitt hangulatot kölcsönöznek a kertnek, hanem tartós burkolóanyagok és könnyen karbantarthatók is. A telepített utak idővel kopnak és szürkülnek, ami tovább fokozza a kert rusztikus megjelenését.

Az utak mellett ne feledkezzünk meg a szegélyekről sem. A szegélyek határolják az utakat és szépen elkülönítik a növényeket a járdától. Használhatunk különböző anyagú szegélyeket, amelyek természetes és meleg hatást keltenek, vagy akár kő szegélyeket is, amelyek időtállóak és elegánsak. A szegélyek segítenek megőrizni az utak integritását és rendezett megjelenést kölcsönöznek a kertnek. Az egy vagy kétsoros térkőből készült szegélyek praktikusak, mert egyszerűvé teszik a fűnyírást. A fűnyíró egyik kereke haladhat a szegélyen, így kevesebbet kell majd a szegélynyírót használni.

Kerti utak házilag

A tervezésekor viszont ne felejtsük el a biztonságot sem. Ügyeljünk arra, hogy az utak csúszásmentesek legyenek, különösen esős időben. Használjunk csúszásmentes felületet, például rücskös fából készült burkolatot vagy speciális útborítást. Nagyon szép például az akácfából készült kerti út vagy lépőkő, viszont esőben csúszós felületet ad.

Kerti út lépköves, fából készült
Fából készült kerti út

A bontott téglából készített kerti utak és teraszburkolatok nagyon rusztikusak, a vidéki stílus rajongóinak nagy kedvence általában. Nekünk is nagyon tetszik. Itt vegyük figyelmebe azonban, hogy a bonotott téglát érdemes impregnálni mielőtt felhasználjuk útépítési célra. A téli időszakban ugyanis a csapadék és a fagy hatására szétrepednek és szétmálanak, ha erről nem gondoskodunk. Ha a teraszburkolat készül ebből, akkor fedett helyen célszerű alkalmazni, ahol az esőtől, hótól védve van. 

Szerencsére ma már kapható térkőből vagyis betonból készült tégla hatású burkolóanyag termékek is. ezt bátran használhatjuk bontott tégla helyett, nem fog neki ártani sem az eső, sem a hó vagy a fagy. Másik előnye, hogy az építés során nem kell tisztogatni a korábbi malter maradványoktól, mint a bontott téglát általában. Mi végül emellett az időtálló megoldás mellett döntöttünk és megvagyunk vele elégedve, ránézésre nincs is nagy különbség a kettő között.

Végezetül, a kerti utak és szegélyek tervezésekor ne csak a külső hatást vegyük figyelembe, hanem a funkcionalitást és a saját igényeinket is. Az utak és szegélyek legyenek olyanok, amelyeket élvezettel használunk, és amelyek megkönnyítik a kertben való mozgást és tevékenységeket. Ha jól választunk, akkor szép kiegészítők lesznek a kapu, a ház és a kert között, amire minden alkalommal szívesen lépünk.

A kertkapu és a házajtó közötti előkert, a parkolóhely és a garázs előtti terület, valamint a házszegély burkolata mind-mind fontos részei a kertünknek és otthonunknak. 

Olvass még több kertészkedés témájú ötletet: