A trisó a nagyanyáink csodaszere volt a háztartásban, különösen a takarítás során alkalmazták. Emlékszem, hogy mindig volt mamának otthon belőle, csak idővel megfeledkeztünk róla és ma már csak nagyon kevesen használják. Pedig sok mindenre jó és nem környezetszennyező megfelelően alkalmazva. Egyszerűen mondhatjuk azt is, hogy hagyományos vízlágyító, de ettől persze sokkal több. Mert nem csak a vízlágyítás terén számíthatunk rá. A zsíroldás, vízkőtelenítés és általános tisztítás, mosás során is hasznos segítség.

Mi a trisó?

Mielőtt kipróbálnánk a trisót otthon, jó ha tudjuk, hogy mi is az pontosan. Nátrium-foszfát azaz Na3PO4, ami egy fehér színű és kristályos anyag.

Trisó használata

Egyszerű műanyag zacskóban árulják porítva. A fél kilós csomagoláson az áll, hogy 10 liter vízhez adagoljunk 2 evőkanál mennyiségű trisót, ha vízlágyításra akarjuk használni. Zsíroldáshoz pedig 1 evőkanál mennyiséget ajánlanak 4 liter meleg vízhez, ami kb. 60-70 C fokos.

Általános takarítás alkalmával például használhatjuk felmosáshoz is. Felmoshatjuk vele a zsíros konyhakövet, de áttörölhetjük vele a parkettást is. A tisztító hatása mellett szagtalanít is, ami szintén fontos szempont a takarítószerek esetében. De itt még nem ér véget a felhasználási lehetőségeinek a sora. Nézzük, még mire jó a trisó!

Mosógép tisztítása trisóval

A nagymama rendszeresen használta mosáshoz, áztatáshoz is. Egy kiskanállal tett a mosópor mellé, ha fehéreket mosott. A fehér színű ruhákból ugyanis szépen kiszedte a zsíros foltokat. De mint vízlágyító a mosógép belsejének tisztításához is egy szuper dolog a megfelelő hígításban. Mi mosószer mellé nem adagoljuk már, de a mosógép tisztítása során használjuk. Ha már régóta nem csináltál tiszító mosást a mosógéppel, akkor érdemes lehet kipróbálnod. Nekünk nagyon bevált ez a módszer, szép tisztára varázsolta a mosógép belsejét, megszüntette a vízkő lerakódást és megszűntek a korábbi szagok is. A dobba 2 evőkanállal tettünk és az adagolóba pedig 1 evőkanállal. Nekünk nem kellett ennél több bele. De ha elsőre nem lesz nálad makulátlan, akkor megismételheted az átmosást szükség szerint.

Régen egyébként a trisót alapból is adagolták a mosószerekhez, de a foszfát tartalma miatt a 70-es években beszűntették. Ennek oka az volt, hogy a magas foszfát tartalom miatt megnövelte az algásodást a vizekben. A vegyszermentes háztartási praktikák ezért inkább napjainkban mosószódát használnak helyette. Ha mosáshoz keresel megoldást, akkor így érdemes a mosószódát kipróbálnod.

Lefolyótisztítás házilag ugyancsak trisóval

A lefolyótisztítás házilag nem egy kellemes dolog általában. De itt is bevethetjük forró vízhez adagolva az egy evőkanál mennyiséget. Szépen oldja a zsíros szennyeződéseket és a szappan lerakódásokat is. Ezért alkalmazhatjuk minden lefolyó esetén, akár a konyhában, fürdőszobában vagy a WC-ben van szükség éppen beavatkozásra a dugulás ellen. Mivel elég agresszív szer, ezért tényleg nagyon fontos, hogy ügyelj a megfelelő arányokra az alkalmazása során, mert éppen veszélytelen, lúgos hatású szer vagyis oldatot fogsz használni.

Trisó mire jó még azaz mi az egyéb felhasználása?

Nagy előnye még, hogy általános tisztítás során használhatjuk zománcozott felületeken, edényeken és kényes fürdőkádat, illetve fémtárgyakat is tisztíthatunk vele. Ez azért számít nagy előnynek, mert ahogy fent is írtuk, zsíroldó és vízkőoldó hatású is és a legtöbb vegyszer alapú savas vízkőoldó ezeken a felületeken nem használható, mert megmarná őket.

Trisó vásárlás és ár

Barkácsboltok háztartási részlegén, internetes webshopokban, hipermarketekben, valamint háztartási vagy gazdaboltokban is meg lehet venni. Olcsó szer, 500 grammos csomag ára általában 700-800 Ft között mozog. Ezt az árat 2023. nyarán rögzítettük.

Ha tehát arra a kérdésre keresed a választ, hogy mire jó a trisó, akkor összegezve: zsírtalanításra, vízkőoldásra, szagtalanításra és általános tisztításra. A hogyan kérdésre pedig mindig a felhasználási célhoz tartozó higítási arány lesz a válasz. Nézd meg mindig, hogy az adott feladathoz milyen arányban kell adagolni és ettől ne térj el. Így lesz hatékony a felhasználása, és ezzel a környezetet is kíméled.

További cikkeink otthon higiénia témakörben: