A Halloween tökdekoráció vagyis a töklámpás készítése nélkül szerintünk nem igazi a Halloween. Mi megszállottjai vagyunk és évről évre nekiállunk egyre rémisztőbb tököket faragni. Az évek alatt tettünk szert némi tapasztalatra a tökfaragás terén, így már elég gyorsan elkészülünk. Most gondoltuk, hogy átadjuk nektek is a töklámpások készítésének minden titkát!

Tökfaragás ötletek és sablonok

Egy Halloween tök rajz készítéséhez nem kell Picassonak lenni szerencsére és a Pinterest is dugig van különféle sablonokkal. Röhögős, ijesztő, vicces, macskás, démonos, denevéres, minyonos és még sok más sablon közül válogathatsz. Mi általában a vidám faragott tök minták között keresgélünk, de idén egy morgós arcot választottunk. Ha megvan a tökéletes töklámpás sablon, akkor jól mentsd el vagy nyomtasd ki, hogy megmaradjon, mert újra megtalálni olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. Pár Halloween tök egyszerű sablont mi is hoztunk neked, ezeket elsőre is könnyen ki fogod tudni faragni.

Halloweeni tök sablon
Halloweeni tök sablon

A kiválasztott tökfaragás minta meghatározza, hogy milyen formájú faragnivaló tök lesz hozzá az ideális. Például a mi morgós arcú mintánkhoz szándékosan a magasabb, hosszúkás tökök között keresgéltünk, de egy nevetős sablonhoz inkább a kerek tökök közül választottunk volna. Igazából hibázni nem lehet, csak picit más lehet a végeredmény.

Ha az utolsó pillanatra hagyod a faragást, mint ahogy most mi is, akkor a töklámpás fesztivál is remek alkalom lehet ötleteket gyűjteni. A fesztivált ugyanis a Hősök terén a Halloween előtti szombaton tartják, ahol nagyon sokféle töklámpást lehet megcsodálni. Ha belejössz a faragásba, akkor te is kiviheted a saját lámpásodat is kiállítani. Arra azért ügyelj, hogy Halloween éjszaka október 31-én van minden éven. Ezt azért írjuk, mert sokan összekeverik november 1-vel, ami igazából már Mindenszentek, a Halottak napja. A Halloween tökfaragás hagyomány szerinti célja a rossz szellemek elűzése, szóval fontos, hogy időben elkészülj a lámpással te is.

Így készül a faragott tök!

Teríts ki első lépésben újság papírokat az asztalra, ahol faragni fogsz és vegyél elő minden szükséges eszközt, ja és persze a tököt is!

A tökfaragáshoz szükséges eszközök listája:

  • Egy jó nagy pumpkin
  • Újságpapír
  • Tökarc sablonok
  • Konyhai nagykés
  • Kis hámozó kés a formázáshoz
  • Élesebb szélű evőkanál
  • Alkoholos filc
  • Szemetesvödör

Halloween tök rajzolás

Ha minden kéznél van, akkor kezdhetjük is! Első lépésben rajzold fel a mintát. A kalap vonalát mi cikk-cakk alakban szoktuk kivágni, így ezt nem szoktuk felrajzolni. Ha valami kreatív vagy bonyolultabb, például íves kalapmintában gondolkodsz, akkor viszont érdemes ennek a vonalát is meghúzni a filccel. Első faragáshoz viszont a cikk-cakk-os kalapot ajánljuk!

Az arc felrajzolását az orr megrajzolásával kezdd, mert ez esik középre és ehhez tudod jól viszonyítani a szemeket és a száj vonalát. Ha nem lesz orra, akkor egy halvány pöttyel jelöld meg a középpontot, amit később le tudsz mosni. Most képzeletben mérd ki a szemeket és a szájat, majd rajzold fel őket. Ha bizonytalan vagy, akkor felsikkcelheted puha ceruzával is, ezt könnyebb lemosni és tudsz változtatni a rajzon. A legjobb, ha az orr után a szemeket és végül a szájat rajzolod fel. Amikor faragni fogod, bármelyik elemet meg tudod nagyítani és alakítani, valamint a faragással majd el tudod tüntetni a filctoll nyomát is.

Kezdődjön a tökfaragás!

Amikor kész a rajz, akkor kezdődhet a faragás! Elsőnek a kalapot fogjuk kifaragni a nagykéssel. Fontos, hogy a tök stabilan álljon az asztalon és ne billegjen. A töknek elég kemény a héja és vastag a húsa, úgyhogy lassan és odafigyelve csináld. Mivel kések lesznek használatban, ezért a gyerekeknek esetleg addig adj más feladatot, hogy biztonságban legyenek és nehogy baleset legyen a vége a mókának. 

Tökfaragás
Tökfaragás

Visszatérve a kalaphoz! Kicsit ferdén döfd bele a tökbe a konyhakést ott, ahol a kalapot kivágni szeretnéd, aztán mozgasd kicsit jobbra – balra a kést. Vágás mellett ismételd meg ezt annyiszor, amíg teljesen körbe nem érsz. Minden vágásnál nyomd be jól a kést, hogy belül is elvágja a tök húsát, így könnyebb lesz leemelni a kalapot. Amikor sikerül levenni a kalapját, akkor tisztítsd meg a belső fedelét és az evőkanállal kapard ki jól a tök belsejét. Nem csak a magokat szedjük ki, hanem jól kikaparjuk, hogy nem maradjon nyálkás, mert akkor hamarabb tönkremegy. ezen a ponton nem fogod megúszni, hogy puszta kézzel is belenyúlj.

Tök tisztítása
Tök tisztítása

Az arc kifaragását a szemekkel kezd, mert ez általában kisebb alak, mint a száj formája. A lényeg, hogy a kisebb elemekkel célszerű kezdeni a faragást, hogy ne szakadjon át. A körvonalat a nagykéssel vágjuk ki, de a kisebb cakkokhoz, élekhez a kis hámozókés lesz hasznos. Amikor megvagy nagyjából a körvonalakkal, akkor a kiskéssel alakítsd, szépítgesd, hogy elérd a kívánt formát. Érdemes a belső, fehér húsrészből is kivágni, hogy majd a lámpásba helyezett mécses fénye jól érvényesüljön.

Végül amikor késznek ítélitek a töklámpást, akkor már nincs más hátra mint mécsest helyezni a belsejébe és meggyújtani. Mivel nyílt lángról van szó, ezért sose hagyjátok magára a lámpást, nehogy tüzet okozzon. Esténként élvezzétek a látványát, napközben pedig tegyétek ki az ajtó elé a hűvösbe, hogy tovább megmaradjon!

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a tökfaragás ötleteinkkel! Még több Halloween dekoráció ötletért látogass el a Home and Style blogjára.

További csináld magad lakberendezési és dekorációs ötletet olvashatsz blogunkon: