Ha a faszén begyújtásán gondolkodsz, vagy éppen csak most ismerkedsz a grillezés világával, akkor tudnod kell, akkor jó helyen jársz. Ebben a részletes cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogy a faszenes grill begyújtása házilag nem ördöngős folyamat! Bevált tippeket, technikákat is elárulunk, hogy minél gyorsabban menjen és el is kezdhessük sütni a húsokat a grillen. Tehát kezdjük is!

Miért fontos helyesen a grill begyújtása?

A helyes begyújtás azért rendkívül fontos, mert ez egyben meghatározza a grillezési folyamat alapjait. Ha nem sikerül megfelelően begyújtani a grillt, akkor a hőeloszlás egyenetlen lehet, és a grillen készült ételek nem lesznek olyan ízletesek és tökéletesen elkészültek, mint amilyennek szeretnénk őket. Konkrétan arra gondolunk, hogy a hamar leéghet a szén és emiatt vagy újra kell rakni vagy nem fognak megsülni a húsok. A másik gyakori eset pedig az, amikor a szén vagy a brikett nincs rendesen eloszlatva és emiatt valami túlsül, valami pedig nyers marad a grillen. Emellett helytelen begyújtás esetén megnövekedhet a füst és a szén-monoxid kibocsátása, ami nem csak a környezetre, hanem az egészségünkre is káros hatással lehet a sütés folyamán. Ezeket azonban egy pici odafigyeléssel elkerülheted!

Első lépés a grill előkészítése

A faszenes grill begyújtásának első lépése az előkészítés. Ellenőrizd, hogy a grillrács vagy tárcsa szép tiszta és rendben van, és rendelkezésre állnak a begyújtáshoz szükséges anyagok és eszközök. Az alábbiakra lesz szükséged mielőtt meggyújtanád a faszenet:

Készítsd elő a grillt!

Tisztítsd meg a grill rácsát, távolítsd el az esetleges lerakódásokat és zsíros maradékokat. Használj hozzá egy grillkefét és meleg vízzel tisztítsd le alaposan a rácsot. Ez javítja az ételek ízét és megakadályozza a korom lerakódását a grillen. Tartózkodj attól a szemlélettől, hogy a láng majd úgyis leéget róla mindent! A grill tisztítása egyszerűbb, ha minden alkalom után kitakarítod és tiszta állapotban rakod el. Így amikor grillezni szeretnétek, csak egy gyors áttörlésre kell majd.

Legyen kéznél valamennyi szükséges eszköz

Túl sok dolog nem fog kelleni, de ezek jó ha kéznél vannak. Ne a gyújtás közben kelljen ezért – azért elrohangálni!

 • Faszén és grillbrikett: mi mindkettőt használni szoktuk és ennek majd a meggyújtáskor is fontos szerepe van.
 • Grillgyújtó folyadék: ez a brikett meggyújtásához fog jól jönni
 • Egy vödör víz: biztonsági szempontból még a kezdés előtt készítsd oda, de egyébként a kezedet lehűteni is szuper lesz!

Rakjuk meg a grillt!

Mivel otthon vagyis házilag sütünk a grillen általában 4-6 főre és ez kb. 1 órás sütögetést mindenképpen jelent, mi vegyesen szoktuk használni a faszenet és a brikettet. Így hamarabb meg tudjuk gyújtani és elkezdeni a sütést, valamint a sütési idő is kellően hosszú lesz. A faszén jellemzően könnyebben meggyullad, míg a brikett nehezebben. Ha megnézed őket közelebbről, akkor látni, hogy a faszén kisebb darabokból áll és lazább, míg a grill brikett préselt, nagyobb méretű rögök.

Szóval leteszünk alulra legalább 3 sorba a brikettből úgy, hogy a rögök között maradjon hely a faszénnek, amit közé és rá szórunk. Papírt nem javaslunk használni, mert az pernyézik és az ólommal nyomott újságpapír káros az egészségre ha a sütés során az ételre kerül.

Tehát tegyél elegendő szenet és grillbrikettet a grillbe. A mennyiség függ a grillezni kívánt ételek mennyiségétől és a grill méretétől. Egyenletesen oszlasd el a szenet és brikettet a grillben, ezzel biztosítsd az egyenletes hőeloszlást a sütéshez.

Válaszd ki a megfelelő gyújtóeszközt!

Ez már tapasztalat és rutin kérdése, de ha a tanácsunkra hallgatsz, akkor a gyújtó folyadékot mindenképpen javasoljuk. A grillgyújtó folyadékból most locsolj a faszénre és a nagy brikett szemekre.

A grillfáklya vagy gyújtószalag is könnyen használható és hatékony módszerek a grill begyújtására, de mi folyadékot mindig használunk.

Most következik a grill begyújtása folyadékkal

Ha mindent előkészítettél, nincs más hátra, meg is gyújthatod. Kövesd az alábbi lépéseket:

 • Helyezd el a gyújtóeszközt a faszénre.
 • Gyújtsd meg a gyújtóeszközt a megfelelő módon. Ha grillfáklyát használsz, gyújtsd meg a fáklyát és irányítsd a lángot a faszénre. Gyújtószalag használatakor először azt helyezd a faszénre, és csak utána gyújtsd meg a szalagot. Ha nincs fáklyád, akkor hosszabb gyufával, öngyújtóval is működik a dolog. Hirtelen belobbani nem szokott, de érdemes ettől függetlenül a grill négy sarkából kezdeni a gyújtást.
 • Hagyd, hogy a láng szétterjedjen. Ez néhány percet igénybe vehet, míg az egész felhevül és izzani kezd. A grill brikett begyújtása hosszabb idő, viszont a faszén hamarabb lángra fog kapni és tulajdonképpen ez fogja később begyújtani a brikettet.

Mik a gyakori hibák a grill begyújtásakor?

Néhány probléma felmerülhet, de elkerülheted őket, ha ezekre figyelsz:

 • Ne használj túl sok gyújtóanyagot: Túl sok gyújtóanyag használata füstöt és kellemetlen ízt eredményezhet az ételeken. Használj elegendő mennyiségű gyújtóeszközt. Ha túl vastagon rakod a faszenet, akkor könnyen oda fog égni az étel, és nehezebb is szabályozni a tüzet.
 • Ne zárd el a levegőáramlást: Biztosítsd, hogy a grillben megfelelően legyen szellőzés. Mi például egy kartonlappal legyezni is szoktuk, amíg meg nem gyullad rendesen. Ha megfigyeled, minden legyezésnél felizzik a faszén.

Miután sikerült meggyújtani a szenet, fontos ellenőrizni a begyújtás sikerességét. Figyeld, hogy az egész grillben elterjedt-e a láng és az izzás. Ha szükséges, körülbelül 10 perc múlva még hozzáadhatsz egy kis faszenet és meglocsolhatod újra a gyújtófolyadékkal. Ezután várd meg amíg átizzik! Használd ki ezt az időt a grillezni kívánt ételek előkészítésére és a szükséges fűszerek és szószok kikészítésére. Esetleg köretnek tekerj be néhány burgonyát és hagymát alufóliába.

Kerti grillezés faszénen

Mikor kezdheted el a grillezést?

Amikor a grill megfelelően felmelegedett és átizzott, elkezdheted a grillezést. Ezt onnan látod, hogy már nem lángol, hanem a faszén szépen izzik és helyenként már a izzó brikettdarabokat is látsz. Ilyenkor még pácolt húsról a lecsöpögő olaj lángot csaphat fel, szóval legyél óvatos, nehogy megégesse a kezed. Mindenképpen használj hosszú húsfogót!

Helyezd a húst, zöldségeket vagy más grillezni kívánt ételeket a grillrácsra, és kezdd el a sütést. Ha egyszerre sütsz zöldséget és húst, ajánljuk, hogy középre tedd a húsokat és szélre a zöldségeket. És ne pakold tele teljesen a grillt, hogy legyen olyan szabad hely a rácson, ahová ki tudod tenni pihenni az egyes húsdarabokat, ha esetleg valamelyik részen újra lángolni kezdene a faszén.

Fontos, hogy figyeld az ételeket, és rendszeresen forgasd őket, hogy mindkét oldaluk egyenletesen megsüljön. Használj grillcsipeszt vagy spatulát a kényelmes kezeléshez és a forgatáshoz.

Miután begyújtottad, élvezd a grillezés örömét. Finom és ízletes ételeket tudunk készíteni frissen a grillen. Mi nagyon szeretjük enni is és programként is.

Próbálj ki új recepteket és kísérletezz különböző fűszerezéssel és szószválasztékokkal. A grillezés egy remek módja annak, hogy barátokkal és családdal együtt a szabadban étkezzetek. És a desszertről sem kell lemondani! Például nekünk az egyik kedvencünk a grillen sütött őszibarack. Amikor kész a főfogás, akkor vágjátok félbe a barackokat, vegyétek ki a magot és rakjátok fel a grillre a vágott felével lefelé. Isteni lesz! Jó étvágyat hozzá!

grill begyújtása

Gyakori kérdések

Hogyan tudom elkerülni a túlzott füstöt a begyújtáskor?

A túlzott füst elkerülése érdekében használj kevesebb gyújtóeszközt. Túl sok gyújtóanyag füstöt eredményezhet.

Mennyi időbe telik amíg begyullad és átizzik?

Ez függ a begyújtás módszerétől és a grillsütő típusától is. Általában 10-15 percet vesz igénybe, amíg eléri a megfelelő sütési hőmérsékletet. Ez idő alatt a szén és brikett keveréket hagyd lángolni és izzani, vagyis mindenhol átmelegedni. A konkrét időtartam változhat a grillrács, tárcsa vastagsága szerint és aszerint is, hogy milyen vastagon raktad a gyújtóeszközt, és mit használtál hozzá. Ha csak briketet tettél fel, az sokkal lassabban fog meggyulladni, átizzani.

Milyen típusú gyújtó anyagot ajánlott használni?

A leggyakrabban használt gyújtóanyagok közé tartoznak a grillgyújtó folyadékok, gyújtókockák és gyújtótabletta. Fontos, hogy olyan gyújtóanyagot válassz, amely biztonságos és hatékony. Olvasd el a termék használati utasítását, és kövesd az ajánlásokat a biztonságos használat érdekében. Mi a folyadékot preferáljuk, nekünk ez vált be, de próbáld ki őket és neked is meglesz, hogy melyikkel megy a leggyorsabban.

Hogy a legegyszerűbb begyújtani a grillt?

Szerintünk hatékony és egyszerű módszer a grill begyújtásához a gyújtófolyadék vagy gyújtókocka használata. Helyezd el a szenet és a brikettet vegyesen a grillező aljában, majd locsold vagy helyezd gyújtófolyadékot, illetve gyújtókockát közvetlenül a szenek közé. Gyújtsd be a gyújtóanyagot, és hagyd a lángot szétterjedni a faszénen. Ezután várj néhány percet, amíg teljesen felmelegszik.

Miért fontos, hogy helyesen legyen meggyújtva?

Röviden, mert ez a sikeres grillezés alapja.

 • Egyenletes hőeloszlás: ez lehetővé teszi, hogy az ételek egyenletesen megsüljenek mindkét oldalukon, elkerülve a nyers vagy égett részeket.
 • Íz és aroma: így a grillezett ételek különleges ízt és aromát kapnak. A megfelelő hőmérséklet és a szén vagy grillbrikett tiszta égése lehetővé teszi, hogy az ételek jellegzetes grillezett ízzel és illattal rendelkezzenek.
 • Időtakarékosság: gyorsabban felmelegszik, és hamarabb készen áll a grillezésre. Ez időt takaríthat meg, különösen akkor, ha sürgős vagy hosszabb grillezésre számítasz.
 • Biztonság: biztonságosabbá teszi a grillezést. Megfelelő mennyiségű gyújtóanyag használata és a tűz biztonságos kezelése minimalizálja a balesetek és sérülések kockázatát.
 • Jobb grill-élmény: elősegíti a zavartalan és élvezetes grillezést. Ha a grill helyesen van begyújtva, akkor magabiztosan és örömmel süthetsz, anélkül hogy aggódnod kellene az elégtelen hőmérséklet vagy az ételek sületlensége miatt.

A grill megfelelő begyújtása tehát elengedhetetlen a kiváló grillezési élmény és eredmény eléréséhez. Az elektromos vagy egyéb trendi eszközökkel pedig nem összehasonlítható. Ne feledd, hogy mindig kövesd az ajánlott biztonsági előírásokat és használj a megfelelő mennyiségű gyújtóanyagot a sikeres grillezés érdekében.

Ezzel a tanácsaink végére értünk, de olvass további recepteketet és ötleteket bővülő blogunkon!