Ez a gyors szilvás süti recept volt az, amit önállóan sütöttem először a saját konyhámban. Jó rég volt, de a receptet nagy becsben tartom. Ősszel meg aztán igazi kincs. Bármilyen ebédet meg lehet vele koronázni és fahéjas illatnak senki nem tud ellenállni.
Annyira azért nem gyors, mint egy szupergyors mikrós süti, de azért ez is hamar elkészül. A mikróban elkészíthető sütik is isteni finomak, és elkészítésük is egyszerű, de a szilva miatt ennél a receptnél a hagyományos sütőt szoktam választani.
Borzasztó egyszerű és mirelit szilvából is nagyon finom lesz. Egyedül szilva befőttből nem ajánlom elkészíteni, mert akkor nagyon folyós lesz és elveszíti az állagát. Emiatt a szilvás süti recept miatt igazából mi mindig tartunk a mélyhűtőben egy nagy adag fagyasztott szilvát, amit bármikor elő lehet kapni hozzá. Na de most vágjunk is bele, hogy hogyan is készül ez az isteni, könnyű fahéjas szilvás süti!
Szilvás kevert süti hozzávalók
- 1 kg fagyasztott vagy friss szilva (magozva és negyed részre vágva)
- 20 dkg vaj
- 1 bögre cukor vagy 0,25 bögre negyedannyi édesítő
- 4 tojás
- 3 evőkanál tejszín (de ezt el is hagyhatod, ha laktózérzékeny vagy)+
- 3 bögre liszt – IR esetén tökéletes lesz barna rizslisztből vagy teljes kiőrlésű lisztből is, amihez fél bögre fehér lisztet keversz
- 1 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál fahéj
- vaj és zsemlemorzsa a sütőlemez aljára
A szilvás kevert süti előkészítése
Az előkészítés annyira gyors, hogy rögtön be szoktam kapcsolni a sütőt előmelegítésre, ha a szilvát már egy fél órája kivettem a mélyhűtőből vagy ha frisset használok, akkor azt már megmostam és a szemeket félbe vágtam. Szóval a sütőt 175 C °-ra melegítjük elő, amíg ez megtörténik, addig a szilvás pite tészta is el fog készülni!
Általában egy klasszikus, kerek 26 centiméteres torta formában szoktam megsütni, de a forma természetesen rád van bízva. Minél nagyobb a forma, annál jobban szét fog terülni benne a tészta és így hamarabb meg is sül. Mi szeretjük, ha van azért vastagsága, még ha így egy kicsit tovább is tart a sütési idő. Mindenesetre, ha sietsz, akkor egy nagyobb formával tudod rövidíteni a sütési időt is.
Első lépésben a tortaformát vékonyan kivajazzuk és meghintjük a zsemlemorzsával, hogy ne tapadjon le benne majd a sütemény. A kevert tésztához egy nagy, kerek műanyag edényt veszek elő, aminek a magassága kb. 20 cm, mert ebben kényelmesen össze tudom majd keverni a tésztát. A műanyag edényben a vajat a cukorral és persze a tojásokat egyesével hozzáadva gép habverővel habosra keverem. Ha ez megvan, akkor jöhet hozzá a tejszín.
A liszthez hozzákeverjük a sütőport és ezt a sütőporos lisztet keverjük bele a tojásos masszába. A tészta krémes állagú lesz, olyan amit kenni lehet. A nagy tálban még bőven maradt hely a szilvának, amit adagokban önts a tálba és egy fakanállal, lassan, óvatosan forgass bele a tésztába. A cél az, hogy a szilvák minden oldalukon érintkezzenek a masszával, de közben ne törjenek, préselődjenek össze. Valamennyi levet fog engedni a szilva, de ez jó, mert ettől lesz finom, szaftos és könnyű a fahéjas szilvás süti.
Ha az összes szilvát beleforgattuk a tésztába, akkor átöntjük a sütőformába és légkeverésen, 160 C°-on 40 percig kell sütni. A tűpróba itt is hasznos, azonban arra számíts, hogy a tű biztosan szilvás lesz, az nem gond. Viszont arra ügyelj, hogy nedves tészta ne tapadjon a tűre. Ha még tásztás marad, akkor egy 10 perccel még süsed tovább.
Miután kivetted a sütőből, még melegen fahéjjal összekevert cukorral megszórhatod a tetejét. Reméljük, hogy nektek is ízleni fog ez a könnyű fahéjas szilvás süti és sokszor elkészítitek majd.