Egy finom omlós vajas keksz receptet hoztunk most nektek, ami nekünk nagy kedvencünk az év bármelyik részében. Levendulával és egy kis aszalt áfonyával megbolondítva biztos siker, ha vendégeket vársz. Szóval ne keresgélj tovább a házi süti receptek között, mert ez a csavar a levendulával garantáltan mindenkit lenyűgöz és a keksz tésztát is egyszerű hozzá előkészíteni.

Vajas keksz recept hozzávalók:

  • 30 dkg sima liszt
  • 2 dkg kukoricaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál aszalt vörös áfonya apróra vágva
  • 1,5 teáskanál szárított levendula virág (nem több!)

Előkészítés:

Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd az egész tojással is. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a vajas keveréket. A levendula adagolására ügyelj, mert nagyon könnyű vele túlzásba esni. Ha többet teszel bele, akkor túlzottan levendula ízű lehet. Ezt tapasztalatból írjuk, mert mi jártunk így, és az már zavaró lehet még egy levendulás keksz esetében is a vendégeknek.

Most, hogy minden hozzávaló a tálban van, pár perc alatt simára keverjük a tésztát és végül nagyobb méretű alufóliára kanalazzuk. A tészta nem fog teljesen összeállni, kissé ragacsos lesz, de ez így jó. Szóval a tésztát kanalazd a fólia közepén egyetlen csíkba, hogy hengert tudj belőle formázni. Tekerd fel a fóliát, formázd henger alakúra és tedd be a hűtőbe, hogy lehűljön, így fogod tudni majd könnyen szeletekre vágni. Az a legjobb, ha teljes éjszakán át a hűtőben hagyod, de ha csak pár órát tudod pihentetni, úgy is tökéletes lesz. A lényeg, hogy hűljön le teljesen a tészta, mielőtt szeletelni kezded. Ebben a receptben az a legjobb, hogy még gyúródeszka se kell hozzá és nyújtani sem kell!

Sütés:

A sütőt melegítsd elő 200C°-ra, közben vedd ki a keksz tésztáját a hűtőből és vágd vékony szeletekre. Helyezz sütőpapírt a sütőtálca aljára és arra helyezd sorba a kekszeket. A sütési idő 8-10 perc, ha valóban vékony szeletekre vágtad, ha pedig kicsit vastagabbra, akkor még kell egy kis idő neki, így 15 perc általában. A legjobb ha leteszteled pár darabbal. A sütőt nem kell légkeverésre állítani, mert az könnyen kiszáríthatja, teljesen elég neki az alul – felül sütés.

Miután kivetted őket a sütőből, fokozhatsz az édes ízen és a levendula hangulaton még, ha egy kevés kristálycukrot ledarálsz egy evőkanál levendulával és ebben meghempergeted a még meleg kekszeket.

Omlós vajas keksz
Omlós vajas keksz

Ha nem sütöd túl, akkor nagyon puha és finom kekszet kapsz végeredményül, ami otthon is egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ez a vajas keksz recept citromos vagy barackos verzióban is elkészíthető, ha éppen levendula nincs otthon. A Vendégváró cikkek között hamarosan ezeket a recepteket is megtalálod.

Igazi levendula rajongó vagy? Szívesen nézegeted a kedvenc lila virágodat faliképeken is otthonodban, amikor éppen nincs levendulaszüret? Akkor ajánljuk figyelmedbe, hogy nézz körül a tájkép festmények között a festoklub.hu weboldalán, ahol levendulamezők ihlette képeket is találsz.

További vendégváró receptek, ételek: