A nyári desszert receptek közül ez az egyik kedvencünk, mert egyszerű és gyors elkészíteni egy grillebéd végén. Nem beszélve arról, hogy mindenki imádja és nem kell órákat tölteni a konyhában, miközben a vendégek az asztalnál ülnek. Nyaranta többször is elkészítjük, amikor a piacon lehet kapni hazai, lédús, magbaváló őszibarackot.

Amikor először feltálaltuk a vendégeknek, akkor kicsit félve mondtuk, hogy ez lesz a desszert… De akkora sikere volt, hogy a következő években már szinte mást se akartak enni a grillezések alkalmával, csak a grillezett barackot várták.

Kép: otthonosteraszok.hu

Grillezett őszibarack recept

Nálunk 2 barackot simán elfogyaszt mindenki, így mi a vendégsereg létszáma szerint fejenként 2 nagyobb barackot szoktunk számolni.

Elkészítési idő: 15-20 perc

Nehézségi fok: könnyű

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 db sárga és / vagy fehér húsú, szőrös őszibarack vegyesen
  • kristálycukor vagy édesítő (eritrit, negyedannyi vagy ezerédes)
  • őrölt fahéj
  • pirított mandula szeletek
  • tejszínhab

Grillezett barack elkészítése:

  • A barackokat félbe vágjuk és eltávolítunk minden magot. Meghámozni nem kell.
  • Először a héjukkal lefelé vagyis a szőrös oldalukkal lefelé helyezzük a barackokat a grillre, amíg a parázs még izzik és 10 percig sütjük. Időnként ellenőrizzük. Addig hagyjuk fent őket, amíg szép grill csíkok lesznek rajtuk, majd megfordítjuk és még tovább, kb. 5 percig sütjük.
  • Közben bekeverhetjük kis tálakba a különböző ízesítőket: a kristálycukrot (porcukor is jó) fahéjjal. Ha cukormentesen szeretnénk fogyasztani, akkor a fahéjat hozzákeverhetjük ízlés szerint eritrithez, negyedannyihoz is, ezekkel is működik.
  • A mandulát előre meg szoktuk pirítani serpenyőben, hogy ezzel ne legyen már további tennivaló a grillezés alatt. Akik kevésbé kedvelik a fahéjat, tejszínhabbal és pirított mandulával ízesíthetik az őszibarackokat, ami szintén nagyon finom.
  • Amikor a barackok másik oldala is megpirult, akkor visszafordítjuk őket a héjas oldalukra és még forrón rákanalazzuk a fahéjas cukrot a magok helyére, hogy a cukor megolvadjon, majd rögtön tálaljuk. A többi barackra tejszínhabot fújunk és megszórjuk őket a mandulával.

Vigyázat, kidurranásig lehet enni. Ez a desszert tényleg olyan, amit egyszerűen nehéz abbahagyni. Elrontani sem lehet, illetve egy módon, ha nem sikerül finom barackot vásárolni. A gumibarack például kevésbé alkalmas a grillezésre, vagyis nem lesz olyan lélegzetelállítóan finom, mint a nagy, lédús, magbaváló őszibarackok felhasználásával.

Ez a recept amúgy nyáridézésre is nagyon jó. Ha ősszel, amikor már komorabbra fordul az idő, de szeretnéd feleleveníteni a nyári hangulatot, akkor beltéren is elkészítheted. Csak egy teflonos grillserpenyő kell hozzá. A többi lépés ugyanaz és máris élvezhetitek újra a nyár ízét. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Olvass további hasznos grillezési tanácsokat:

Gyakran ismételt kérdések

1. Grillezhetek-e gyümölcsöket is?

Természetesen! A gyümölcsök grillezése, mint például az ananász, őszibarack és görögdinnye, fokozhatja természetes édességüket, és ízletes és egészséges desszert lehet belőlük.

2. Vannak-e egészségügyi kockázatok a grillezéssel kapcsolatban?

Maga a grillezés nem káros, azonban bizonyos főzési technikák veszélyes vegyületek képződéséhez vezethetnek. A kockázat minimalizálása érdekében kerüld a túlsütést és a túlzottan megégett ételeket ne fogyaszd el.

3. Beilleszthető a grillezés a kiegyensúlyozott étrendbe?

Igen, a grillezés beépíthető egy egészséges étrendbe, ha sovány húsokat, változatos zöldségeket és egészséges főzési technikákat használsz.

4. Alkalmas-e a grillezés fogyókúrás étrendhez?

Igen, a grillezés ideális fogyókúrás étrendhez, mivel csökkenti a szükségességet az adalék zsírok és olajok használatára, így alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket eredményez.

5. Egész évben grillezhetek?

Igen, egész évben élvezheted a grillezés örömét megfelelő eszközök használatával. Hidegebb hónapokban fontold meg egy grill serpenyő használatát beltéri grillezéshez.