A nyári desszert receptek közül ez az egyik kedvencünk, mert egyszerű és gyors elkészíteni egy grillebéd végén. Nem beszélve arról, hogy mindenki imádja és nem kell órákat tölteni a konyhában, miközben a vendégek az asztalnál ülnek. Nyaranta többször is elkészítjük, amikor a piacon lehet kapni hazai, lédús, magbaváló őszibarackot.
Amikor először feltálaltuk a vendégeknek, akkor kicsit félve mondtuk, hogy ez lesz a desszert… De akkora sikere volt, hogy a következő években már szinte mást se akartak enni a grillezések alkalmával, csak a grillezett barackot várták.
Kép: otthonosteraszok.hu
Grillezett őszibarack recept
Nálunk 2 barackot simán elfogyaszt mindenki, így mi a vendégsereg létszáma szerint fejenként 2 nagyobb barackot szoktunk számolni.
Elkészítési idő: 15-20 perc
Nehézségi fok: könnyű
Hozzávalók 4 főre:
- 8 db sárga és / vagy fehér húsú, szőrös őszibarack vegyesen
- kristálycukor vagy édesítő (eritrit, negyedannyi vagy ezerédes)
- őrölt fahéj
- pirított mandula szeletek
- tejszínhab
Grillezett barack elkészítése:
- A barackokat félbe vágjuk és eltávolítunk minden magot. Meghámozni nem kell.
- Először a héjukkal lefelé vagyis a szőrös oldalukkal lefelé helyezzük a barackokat a grillre, amíg a parázs még izzik és 10 percig sütjük. Időnként ellenőrizzük. Addig hagyjuk fent őket, amíg szép grill csíkok lesznek rajtuk, majd megfordítjuk és még tovább, kb. 5 percig sütjük.
- Közben bekeverhetjük kis tálakba a különböző ízesítőket: a kristálycukrot (porcukor is jó) fahéjjal. Ha cukormentesen szeretnénk fogyasztani, akkor a fahéjat hozzákeverhetjük ízlés szerint eritrithez, negyedannyihoz is, ezekkel is működik.
- A mandulát előre meg szoktuk pirítani serpenyőben, hogy ezzel ne legyen már további tennivaló a grillezés alatt. Akik kevésbé kedvelik a fahéjat, tejszínhabbal és pirított mandulával ízesíthetik az őszibarackokat, ami szintén nagyon finom.
- Amikor a barackok másik oldala is megpirult, akkor visszafordítjuk őket a héjas oldalukra és még forrón rákanalazzuk a fahéjas cukrot a magok helyére, hogy a cukor megolvadjon, majd rögtön tálaljuk. A többi barackra tejszínhabot fújunk és megszórjuk őket a mandulával.
Vigyázat, kidurranásig lehet enni. Ez a desszert tényleg olyan, amit egyszerűen nehéz abbahagyni. Elrontani sem lehet, illetve egy módon, ha nem sikerül finom barackot vásárolni. A gumibarack például kevésbé alkalmas a grillezésre, vagyis nem lesz olyan lélegzetelállítóan finom, mint a nagy, lédús, magbaváló őszibarackok felhasználásával.
Ez a recept amúgy nyáridézésre is nagyon jó. Ha ősszel, amikor már komorabbra fordul az idő, de szeretnéd feleleveníteni a nyári hangulatot, akkor beltéren is elkészítheted. Csak egy teflonos grillserpenyő kell hozzá. A többi lépés ugyanaz és máris élvezhetitek újra a nyár ízét. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Olvass további hasznos grillezési tanácsokat:
Gyakran ismételt kérdések
1. Grillezhetek-e gyümölcsöket is?
Természetesen! A gyümölcsök grillezése, mint például az ananász, őszibarack és görögdinnye, fokozhatja természetes édességüket, és ízletes és egészséges desszert lehet belőlük.
2. Vannak-e egészségügyi kockázatok a grillezéssel kapcsolatban?
Maga a grillezés nem káros, azonban bizonyos főzési technikák veszélyes vegyületek képződéséhez vezethetnek. A kockázat minimalizálása érdekében kerüld a túlsütést és a túlzottan megégett ételeket ne fogyaszd el.
3. Beilleszthető a grillezés a kiegyensúlyozott étrendbe?
Igen, a grillezés beépíthető egy egészséges étrendbe, ha sovány húsokat, változatos zöldségeket és egészséges főzési technikákat használsz.
4. Alkalmas-e a grillezés fogyókúrás étrendhez?
Igen, a grillezés ideális fogyókúrás étrendhez, mivel csökkenti a szükségességet az adalék zsírok és olajok használatára, így alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket eredményez.
5. Egész évben grillezhetek?
Igen, egész évben élvezheted a grillezés örömét megfelelő eszközök használatával. Hidegebb hónapokban fontold meg egy grill serpenyő használatát beltéri grillezéshez.