A pillekönnyű, házi túrógombóc nálunk egy tipikusan nyári desszert, aminek a készítése nagyon egyszerű. Igaz bármikor el lehet készíteni ezt a receptet, de nekünk ez valahogy a balatoni nyaralásokhoz kötődik. Egy emlékezetes alkalommal barátokat vártunk és szerettük volna őket érkezéskor valami finomsággal meglepni. Olyan nagy sikere volt, hogy azóta mindig kérik is, hogy ez legyen a vendégváró csemege. Na de most nézzük, hogy miben rejlik az elkészítésének a titka és hol rontják el a legtöbben!

Túrógombóc recept

A legfontosabb teendő, hogy az előkészítést időben végezd el botmixerrel és ne akkor amikor már tálalni is szeretnéd. Ugyanis a turógombócnak idő kell hogy összeálljon. A tervezett tálalás előtt legalább 2-2,5 órával állítsd össze a tésztáját és tedd a hűtőbe. Hidd el így lesz az igazi! A hozzávalókat mi egészségesebb változatban szoktuk összeválogatni, amivel pont ugyanolyan finom lesz.

Hozzávalók a gombócokhoz: 4 személyre

  • 1 kg túró, ami lehet laktózmentes is
  • 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölydara vagy búzadara
  • 6 tojás
  • csipet só 
  • teljes kiőrlésű tönkölymorzsa, amibe forgatni fogjuk 

Hozzávalók az öntethez:

  • 1 nagy doboz tejföl, ami szintén lehet laktózmentes
  • 1 teáskanál eritrit vagy negyedannyi, ha cukrot használsz, akkor ízlés szerint

A habkönnyű túrógombóc elkészítése 

Most nézzük, hogyan készül a habkönnyű túrógombóc 5 lépésben:

1.

A gombócok hozzávalóit tedd egy nagy tálba és először villával törd össze a túrót, majd keverd össze nagyjából az egészet. Ezután botmixerrel alaposan pépesítjük. Ez szintén fontos, mert segíteni fog abban, hogy szépen összeálljanak majd a gmbócok. Ha nincs botmixered, akkor nagyon sokáig tart míg villával homogénné tudod pépesíteni, enélkül pedig darabos maradhat és széteshetnek a gombócok a főzéskor. 

2.

Miután összeturmixoltad az összetevőket, tedd a tálat 2 órára a hűtőszekrénybe, hogy a tönkölydara vagy a búzadara megszívja magát.

3.

A pihentetés után a gombócokat formázzuk és lobogó, forró vízben kifőzzük. A gombócokat finoman engedd bele a forró vízbe és miután leértek a fazék aljára, finoman fakanállal meglökdössük őket, hogy ne tapadjanak le. 

Körülbelül 5 perc múlva szépen feljönnek a víz tetejére és ekkor kész is vannak, vagyis ki is szedheted őket egy tányérra. Az elkészítés ilyenkor már gyors.

4. 

A morzsát ízlés szerint meg is piríthatod és keverheted egy kis fahéjjal, cukorral vagy édesítővel is, amibe még melegen forgasd bele a gombócokat. 

5. 

A bekevert édes tejföllel szoktuk tálalni és pár szem szezonális gyümölccsel. Süti helyett is tökéletes.

Habönnyű túrógombóc gyümölccsel
Habönnyű túrógombóc gyümölccsel

A fenti teljes kiőrlésű összetevőkkel, édesítővel még inzulinrezisztencia esetén is fogyasztható desszert és ami a legjobb, hogy ezekkel az alapanyagokkal sem esik szét. Természetesen a megfelelő napszakban és a szénhidrát mennyiséget pontosan kimérve. 

Reméljük, hogy most már nálad sem fog soha felmerülni a kérdés, hogy miért esik szét a túrógombóc. Ne feledd a 2 órával korábbi előkészítést és a botmixerrel való pépesítést.

Szerintünk ez a legjobb, legfinomabb, habkönnyű túrógombóc! Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Még több recept olvasható a Vendégváró blogunkon! Minden receptünk kipróbált és bevált, ezért nem mennyiséget fogsz találni, hanem igazán finom ételek sorát, amit te is szívesen elkészítesz majd újra és újra.

Vendégváró receptek: