A pillekönnyű, házi túrógombóc nálunk egy tipikusan nyári desszert, aminek a készítése nagyon egyszerű. Igaz bármikor el lehet készíteni ezt a receptet, de nekünk ez valahogy a balatoni nyaralásokhoz kötődik. Egy emlékezetes alkalommal barátokat vártunk és szerettük volna őket érkezéskor valami finomsággal meglepni. Olyan nagy sikere volt, hogy azóta mindig kérik is, hogy ez legyen a vendégváró csemege. Na de most nézzük, hogy miben rejlik az elkészítésének a titka és hol rontják el a legtöbben!
Túrógombóc recept
A legfontosabb teendő, hogy az előkészítést időben végezd el botmixerrel és ne akkor amikor már tálalni is szeretnéd. Ugyanis a turógombócnak idő kell hogy összeálljon. A tervezett tálalás előtt legalább 2-2,5 órával állítsd össze a tésztáját és tedd a hűtőbe. Hidd el így lesz az igazi! A hozzávalókat mi egészségesebb változatban szoktuk összeválogatni, amivel pont ugyanolyan finom lesz.
Hozzávalók a gombócokhoz: 4 személyre
- 1 kg túró, ami lehet laktózmentes is
- 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölydara vagy búzadara
- 6 tojás
- csipet só
- teljes kiőrlésű tönkölymorzsa, amibe forgatni fogjuk
Hozzávalók az öntethez:
- 1 nagy doboz tejföl, ami szintén lehet laktózmentes
- 1 teáskanál eritrit vagy negyedannyi, ha cukrot használsz, akkor ízlés szerint
A habkönnyű túrógombóc elkészítése
Most nézzük, hogyan készül a habkönnyű túrógombóc 5 lépésben:
1.
A gombócok hozzávalóit tedd egy nagy tálba és először villával törd össze a túrót, majd keverd össze nagyjából az egészet. Ezután botmixerrel alaposan pépesítjük. Ez szintén fontos, mert segíteni fog abban, hogy szépen összeálljanak majd a gmbócok. Ha nincs botmixered, akkor nagyon sokáig tart míg villával homogénné tudod pépesíteni, enélkül pedig darabos maradhat és széteshetnek a gombócok a főzéskor.
2.
Miután összeturmixoltad az összetevőket, tedd a tálat 2 órára a hűtőszekrénybe, hogy a tönkölydara vagy a búzadara megszívja magát.
3.
A pihentetés után a gombócokat formázzuk és lobogó, forró vízben kifőzzük. A gombócokat finoman engedd bele a forró vízbe és miután leértek a fazék aljára, finoman fakanállal meglökdössük őket, hogy ne tapadjanak le.
Körülbelül 5 perc múlva szépen feljönnek a víz tetejére és ekkor kész is vannak, vagyis ki is szedheted őket egy tányérra. Az elkészítés ilyenkor már gyors.
4.
A morzsát ízlés szerint meg is piríthatod és keverheted egy kis fahéjjal, cukorral vagy édesítővel is, amibe még melegen forgasd bele a gombócokat.
5.
A bekevert édes tejföllel szoktuk tálalni és pár szem szezonális gyümölccsel. Süti helyett is tökéletes.

A fenti teljes kiőrlésű összetevőkkel, édesítővel még inzulinrezisztencia esetén is fogyasztható desszert és ami a legjobb, hogy ezekkel az alapanyagokkal sem esik szét. Természetesen a megfelelő napszakban és a szénhidrát mennyiséget pontosan kimérve.
Reméljük, hogy most már nálad sem fog soha felmerülni a kérdés, hogy miért esik szét a túrógombóc. Ne feledd a 2 órával korábbi előkészítést és a botmixerrel való pépesítést.
Szerintünk ez a legjobb, legfinomabb, habkönnyű túrógombóc! Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Még több recept olvasható a Vendégváró blogunkon! Minden receptünk kipróbált és bevált, ezért nem mennyiséget fogsz találni, hanem igazán finom ételek sorát, amit te is szívesen elkészítesz majd újra és újra.