Sok háztulajdonos számára álom egy békés óázis létrehozása. Ha szeretnéd teraszodat nyugodt mendékké varázsolni, akkor jó ötlet lehet a vízikert telepítése vagyis egy dézsató készítése. A vízinövények nemcsak szépséget és bájt adnak a terasznak, hanem számos környezeti előnnyel is járnak. Ebben a cikkben részletesen megmutatjuk, hogyan válaszd ki a dézsát, hogyan alakítsd ki a később benne élő ökoszisztémát és persze a szép vízinövényeket úgy, hogy a teleltetés is megvalósítható legyen.

A vízinövények szépsége

Egy dézsató és a különleges vízinövények például a tavirózsák hihetetlenül szépek és mindenkit ámulatba ejtenek. Változatos formákkal és színekkel lehetőséget nyújtanak a kreatív kertészkedésre. A teraszon elhelyezett dézsatavak egyedi és vonzó látványt nyújtanak, amely egyben megnyugtató és pihentető hatással van az emberekre. A víz energiát közvetít és a feng shui szerint a jólét jelképe. Ha gyakorlatiasabban akarjuk vizsgálni a szerepét, akkor meg kell említenünk, hogy a nyári hőségben párásítja és hűsíti a levegőt. Egy dézsakert mellett más egzotikus párakedvelő növények is jobban fogják magukat érezni. Ha dézsatavat telepítesz, akkor biztosan teljesen más hangulatot fogsz élvezni, mintha muskátli és petúnia özönnel árasztanád el a teraszt.

Újra nyílik az aranykalász! Hogy mire jó az aranykalászos gazda képzés? Érdekel az aranykalászos gazda tanfolyam? Legyél te is ARANYKALÁSZOS, azaz aranykalászos gazda! Aranykalászos gazda képzés országosan!

Dézsató készítése

Hogyan teremthetünk egyszerűen egy nyugodt vízi kert oázist?

Válassz megfelelő edényt vagy medencét a dézsának!

Először is, ki kell választanod egy megfelelő méretű és formájú edényt vagy medencét. Kész dézsát vagyis medret is vásárolhatsz, de régi, nagy hordóból is elkészíthető vagy egy nagyobb kerámia edény is képezheti a külső borítást.

A terasz bererendezés illetve stílusa szerint válaszd ki a külcsínt, ami leginkább oda illik. A dézsakert esetében maga dézsa is mindig díszítő elem, és nem csak a növények, amit bele ültetünk. A tómeder pedig funkcionális elem, ez takarva lesz, tehát itt a stabilitás a legfontosabb.

A másik fontos kérdés a méret. Ugyanis elegendő helyet kell biztosítani azoknak a növényeknek, amelyeket tervezel elültetni. Minél nagyobb dézsát választasz annál biztonságosabban tudod elültetni a vízinövényeket. A tavirózsa mélyvízi növénynek számít, aminek az ültetési mélysége 80-100 cm. Ez azt jelenti, hogy minimum ilyen magasnak vagy még egy kicsit magasabbnak kell leni a dézsának. Egy tavirózsa növény területigénye pedig 1 m3 vízterület. Tehát az a legjobb, ha a dézsa átmérő méretén sem spórolunk. Ez azért is fontos, hogy a forró nyári napokon ne forrósodjon fel a dézsa vize.

Győződj meg arról, hogy az edény vagy medence vízáteresztő, és ha szükséges, felszerelhetsz egy vízelvezető rendszert is. A külső dekor takaró és a medence között legyen egy kis rés, ezzel is csökkented a vízének a túlmelegedését. A dézsát helyezzük félárnyékba, hogy ne egész nap érjék a napsugarak, de 4-6 órán át érje közvetlen napfény. Erre érdemes odafigyelni, mert így kevésbé fog algásodni a vize, ugyanakkor a közvetlen napfény szükséges ahhoz hogy a növény fejlődni tudjunk és a szépséges virágokat tudjon nevelni. Léteznek miniatűr tavirózsák is, de ezeket kisebb méretű edényekben nem javasoljuk a teraszra az említett vízhőmérséklet túlmelegedés veszélye miatt.

Tavirózsa ültetése

Tavirózsa – Kép forrása: Pixabay

A tavirózsa ültetése

Egy dézsába egy tavirózsa növényt ültess tápanyagdús talajba. A szakkertészetek kínálnak kimondottan vízinövényeknek alkalmas virágföldet és ültető kosarakat is, valamint tápgolyót. Az ültetőkosarat helyezzük az edény aljára és az enyhén lúgos PH értékű vízinövény virágföldet beletöltjük. Beleültetjük iszapolva a tavirózsát, majd köveket helyezünk rá nehezéknek.

Amennyire az edény mérete engedi, úgy válasszunk nagyobb méretű ültetőkosarat. Miután elkészültünk az ültetéssel, lassan teletöltjük az edényt vízzel. Ilyenkor a dézsa vize zavarossá válhat, ez teljesen természetes, de hamar, pár óra alatt le fog tisztulni. A tavirózsák idővel körbe ölelik a köveket alul a medence alján és később, pár év múlva az ültetőkosarakat szétbonthatják, azaz kinőhetik. Ha már itt tartunk, akkor el lehet gondolkodni a tőosztáson, mert valószínűleg már kezdik kinőni a dézsát.

A tápgolyóról mindenképpen érdemes lesz gondoskodnod nekik, mert a tavirózsák igen tápanyag igényesek, ahogy hogy egész nyáron folyamatosan virágozzanak. Minden ültetéskor és a szezon elején érdemes az ültetőközegbe helyezni tápot, valamint akkor is, ha nem hoz virágot.

Vízellátás és karbantartás

Fontos, hogy gondoskodj a megfelelő vízellátásról. Tartsd a vízszintet megfelelő szinten az edényben, és ügyelj arra, hogy ne száradjanak ki a növények. Az öntözést, víz utánpótlást célszerű naponta egyszer elvégezni, attól függően, hogy milyen időjárási körülmények uralkodnak. Ügyelj rá, hogy a forró napokon a reggeli, illetve esti órákban öntözd és a vízhőmérséklet hasonló legyen mint a dézsában. Vagyis kerülendő a nagyon hideg kút víz vagy csap víz használata, amitől a növények megfázhatnak.

Az öntözésnél figyelj arra is, hogy a levelek tetejére és a virágokra lehetőleg ne folyjon a víz. A növény elpusztul, ha a levelei víz alá kerülnek. Ha pedig rendszeresen vizes lesz, az melegágya lehet a gombás betegségeknek. Csobogót éppen ezért nem ajánlott a tavirózsás dézsába telepíteni. Emellett rendszeresen távolítsd el az elhalt növényi részeket a növények körül, hogy fenntartsd a tiszta és egészséges környezetet.

A dézsakert és a vízinövények kapcsolata

A vízinövények segítenek a víz minőségének javításában. Ezek a növények szűrik a vizet és elnyelik a tápanyagokat, így segítenek csökkenteni az algásodást. Ezenkívül oxigént termelnek a vízben, ami hozzájárul a vízi élőlények egészségéhez. Ezek a növények vonzzák és táplálják, itatják a rovarokat, beleértve a méheket és a pillangókat is. Így hozzájárulnak a helyi ökoszisztéma sokféleségéhez és fenntartásához. Sajnos a szúnyogok is kedvelhetik, ezért érdemes lesz a teraszra természetes alapanyagú szúnyogírtót beszerezni, mint például Thermacell készüléket.

Tavirózsa teleltetése

Egy kerti tó és tavi növények fenttartása során sokkal több feladat van mint egy dézsatóval, de a tavirózsák teleltetéséről itt is gondoskodni kell. Mindenképpen télálló, azaz hidegtűrő növényeket vásárolj, mert ezeket hagyhatod a legtovább a teraszon. Azonban amikor hűvösre fordul az idő, akkor be kell őket vinni beltérre, például a pincébe vagy télikertbe, ahol anélkül áttelelhetnek, hogy megfagynának. Ilyenkor érdemes leönteni vagy leszivattyúzni a vízmennyiség felét, hogy könnyebben mozgatható legyen és egy olyan helyen elhelyezni, ahol könnyen hozzáférünk a téli időszakban, amikor időnként a vízpótlásról gondoskodunk. 5-10° között teljesen jól elvannak a tavirózsák télen, és ha van télikerted, akkor még egy ideig gyönyörködhetsz akár a virárgaiban is, amig bent nem süllyed a hőmérséklet 18°alá.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult egy dézsatónak a készítése? Próbáld ki, hogy milyen hangulatos tavirózsák mellett elfogyasztani a reggeli kávédat a teraszon, miközben a virágaiban gyönyörködsz. Ha szeretnél egyben beszerezni mindent a dézsa tavad kialakításához, akkor szívből ajánljuk a Koi Mánia webshopját, akik tényleg szakértők a témakörben. Hozzájuk akár személyesen is lemehetsz, mert a bemutató kertjükben szeretettel várnak és élőben is megcsodálhatod a különböző tavirózsákat Székesfehérváron!

Együttműködő partnerünk: kardoslovarda.hu

Olvass még több kertészkedés témájú ötletet: