Amikor bútorkészítésről van szó, figyelmet kapnak az olyan fenntartható és költséghatékony lehetőségek mint a raklapok. Ma már nagyon sok inspirációt találunk az interneten, ahol raklap ágy ötletek közül válogathatunk, de akár készen is megvásárolhatjuk, ha nem akarunk barkácsolni. A barkácsboltok kínálatában pedig beszerezhetjük a raklapokat, ha a csináld magad módszer mellett döntünk. Illetve egy kis utánajárással használt, leselejtezett raklapokat is vásárolhatunk szállítmányozó cégektől. A raklap bútorok igen divatosak és a népszerűségük a variálhatóságuknak is köszönhető. Mielőtt azonban belevágunk, hasznos megismerkednünk egy kicsit jobban a raklapokkal.

Raklap fajták, méretek

Az Európában gyakran használt epal raklapok tartósak és szabványos méretűek. Ezeket általában könnyű beszerezni, és alkalmasak kanapék, asztalok és ágyak készítéséhez. Az epal raklapok szabványos méretei miatt könnyen kezelhetők. Most nézzük mi pontosan az EUR raklap mérete.

Az EUR 1 raklap, vagy más néven Európa-standard raklap méretei

  • Hosszúság: 1200 milliméter (mm)
  • Szélesség: 800 milliméter (mm)

Az EUR raklapok általában 144 milliméter magasak. Ezek a méretek az európai standardoknak megfelelően vannak meghatározva, és gyakran használják az áruszállítás és raktározás során Európában. Az EUR raklapoknak két fő típusa van, az EUR-1 és az EUR-2, amelyek méreteiben és kialakításukban is különböznek egymástól. Az EUR 2 1200 x 1000 milliméter méretű. Ez a 2 raklap méret használatos leginkább raklap bútorok készítéséhez. Az EUR raklap besorolás és méret megjelölésen kívül találkozunk még az egyutas raklap, kétutas, négyutas, nyolcutas és szimmetrikus megjelölésekkel is. Mit jelentenek ezek?

Egyutas raklap

Az egyutas raklap egy olyan kifejezés, amelyet az áruszállításban és a logisztikában használnak mint egységes szabvány. Egyutas raklapnak tekinthető egy olyan raklap, amely csak egyetlen irányban, vagyis egyetlen oldalon lett kialakítva a teher felvételére és szállítására alkalmas rész. Ennek a gyakorlati jelentősége az, hogy az ilyen típusú raklapokat általában csak egy adott irányban használják és mozgatják. Például egyutas raklapokat gyakran használnak olyan helyzetekben, ahol a teheremelő gép vagy targonca csak az egyik oldalról tudja felvenni a raklapot, vagy ahol a raklapot csak egy adott irányba kell elmozdítani. Ez a fajta tervezés lehetővé teszi a hatékonyabb raklapkezelést és áruszállítást bizonyos körülmények között. Az egyutas raklapok általában egyszerűbb kialakításúak és könnyebbek lehetnek, mint a kétutas raklapok, mivel csak egy oldalon kell erősnek lenniük.

  • Kétutas raklap: A legelterjedtebb típus, amelyet mindkét oldalról lehet felvenni és szállítani. A hagyományos kétutas raklapok általában négy emelőnyílással rendelkeznek, két oldalról és két hosszanti oldalról.
  • Négyutas és nyolcutas raklap: Ezek a raklapok mind a négy oldalról felvehetők és mozgathatók. Általában kereszt alakú emelőnyílásokkal rendelkeznek a könnyebb felvétel érdekében.

Az egyutas raklap és a kétutas tökéletes választás egy raklap ágykeret elkészítéséhez. Ha látható marad a rkalap, vagyis nem kerül ráborítás, akkor is tudod úgy forgatni, hogy az esztétikus fele legyen a látható oldalon. Minden esetben fontos, hogy a kiválasztott raklapok tiszták legyenek és ne tartalmazzanak veszélyes anyagokat. A bútorkészítés során ügyelj a biztonságra, és szükség esetén végezz előzetes csiszolást vagy pácolást a raklapokon.

Raklap ágy készítése lépésről lépésre

Első lépés mindig a tervezés. Rajzold le a tervezett elrendezést papíron méretekkel és gondold át, hogy hány ülőhelyet szeretnél kialakítani. Amikor megvan a pontos tervrajz, akkor számold ki, hogy pontosan milyen és hány darab raklapra lesz szükség a megvalósításhoz. Keress minőségi raklapokat. Akár a Jófogás kínálatában is kifoghatsz 2000 – 3000 Ft-os darabáron használt raklapokat, de ha tiszta, fenyő raklapot szeretnél, akkor egy közeli barkácsbolt kínálatát érdemes megnézni. Az új és tiszta EUR raklap ár a barkácsboltokban 17 000 Ft körül mozog 2023-ban. Beltérre érdemes ezeket választani inkább, viszont kültérre, azaz kerti bútornak a használt raklap is tökéletes. Kezdődhet a munka, miután megvan a terv és a szükséges raklapok.

Előkészületek

Gyűjtsd össze az összes szükséges eszközt és anyagot, beleértve a raklapokat, fűrészt, csiszolópapírt, csavarokat, szegeket, kalapácsot, festéket és ecseteket. Ellenőrizd, hogy minden biztonságos és megfelelően működik. Ha szükséges, szedd szét a raklapokat, így hozzáférsz a deszkákhoz. Vigyázz, óvatosan távolítsd el a deszkákat, és ne hasadjanak vagy törjenek el.

Raklapok átalakítása, csiszolás és felületkezelés

Vágd le és alakítsd át a raklapokat a tervezett elrendezésnek megfelelően. Készítsd elő a kanapéágy alapját és ülőfelületeit. Csiszold meg az éleket és felületeket, hogy elkerüld a szálkák és éles élek okozta későbbi balesetveszélyeket. Ha szeretnéd, festheted vagy pácolhatod a kanapét a kívánt színhez és stílushoz. Ezt mindenképpen javasoljuk.

Raklapok átalakítása, csiszolás és felületkezelés
Raklapok átalakítása, felületkezelés

Összeszerelés, kárpitozás

Rakd össze az alapot és az ülőfelületet a megfelelő raklapdeszkák segítségével. Használj csavarokat és szegeket a deszkák rögzítéséhez. Ha szeretnéd, kárpitozhatod a kanapét. Válassz megfelelő párnákat vagy kárpit anyagot az ülőfelületekhez, és rögzítsd azokat a raklapokhoz. Amennyiben ágykeretet készítesz, akkor megfelelő méretű matraccal teheted kényelmesebbé.

Végül teszteld a saját készítésű kanapét! Győződj meg róla, hogy stabil és kényelmes. Ügyelj a biztonságra, főként, ha kisgyerek is van a családban! Ellenőrizd, hogy nincsenek kiálló szegek, szálkák vagy éles szélek. Ha mindent rendben találtál, akkor büszkélkedj vele. Nem is volt olyan nehéz elkészíteni, mint elsőre gondoltad, igaz? Ha kedvet kaptál további raklapból készült kerti bútorok vagy más ötletek megvalósításához, nézz körül blogunkon! Hamarosan újabb raklap ötletek közül inspirálódhatsz!

Kapcsolódó lakberendezési cikkek: