Tartalom
Ez a körtés süti recept nem készül el gyorsan és egyszerűnek sem mondanám, viszont cserébe iszonyúan finom, szóval évente egyszer biztosan csinálok egy jó nagy tepsivel. Ezt az alkalmat az egész család mindig várja, sőt még a kollégák is. Ahogy ők emlegetik: „A” körtés süti… A macera abban rejlik, hogy a tészta rétegre vanília pudingot is halmozunk és ebbe ágyazzuk a körte szeleteket, majd végül megszórjuk pirított fenyőmaggal és mézzel is meglocsoljuk. A fekete öves konyha művészeknek biztos gyorsan megy, de egy átlagos háziasszonynak, aki az egyszerű, bögrés és kevert körtés süti receptekhez van szokva, annak azért már bonyolultabb lesz. Azért nem kell meghártáltatni, elárulom azt is, hogy mivel lehet meggyorsítani a folyamatot. Ezt a receptet el lehet készíteni mentes változatban is, de be kell valljam, hogy nem lesz olyan mint az igazi, mert a mézet nem igazán lehet jól helyettesíteni. Akit érint a cukorbetegség vagy a szakorvos inzulinrezisztensként diagnosztizálta, annak inkább a túrógombóc receptünket ajánlom mentes változatban!
Körtés sütemény hozzávalók
- A körtés sütemény tésztájához kelleni fog: 25 dkg túró, 2 bögre liszt ( akár teljes kiőrlésű is lehet nyugodtan), és 25 dkg vaj, ami szintén lehet laktózmentes is
- A vanília krémhez végy 1 csomag vanília pudingport, mézet és tejet.
- 8 db közepes méretű körte
- A szóráshoz szükség lesz még egy csomag fenyőmagra vagy dióra
A körtés sütemény elkészítése
Megyorsítani a folyamatot úgy tudod, ha előző este elkészíted a pudingot, hidd el ez rengeteget fog számítani másnap, főleg, ha vendégeket is vársz. Így lesz egy egész éjszakája kihűlni és könnyebben fogsz tudni vele dolgozni. Szóval készítsd el a pudingot a zacskón szereplő utasítások szerint. Tejet használj hozzá, ha megoldható és amikor főzöd, keverj hozzá 3 evőkanál mézet. Használhatod a kedvenc mézedet, nincs kikötés, lehet akác, virág vagy hársméz is, amilyen otthon éppen van. Éjszakára tedd hűvös helyre, hogy megdermedjen.
Másnap, így, hogy előkészültél, már egyszerű körtés süti lesz ezt is megcsinálni. Vedd ki a hűtőből a vajat és a túrót, és a vajat kockázd fel egy késsel. A 2 bögre lisztet öntsd ki a gyúródeszkára és a közepébe öntsd bele a felkockázott vajat és a friss túrót. Dolgozd össze kézzel a tésztát, hogy teljesen homogén és nyújtható legyen. A tésztában láthatók lesznek a túró darabok, de ez ne zavarjon. Ebbe a tésztába cukor nem kell, mert a rárétegezett vaníliapuding édességét fogja egy kicsit magába szívni.
Amikor kész a tészta, akkor nyújtsd ki egészen vékonyra egy kivajazott tepsibe. Ha ez megvan, akkor vedd elő a hideg pudingot és kanalazd a tészta tetejére. Az egészet terítsd szét a tésztán, ez lesz a körték ágya. Amikor ezzel végeztél kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 170C °-ra.
Most következnek a körték! Hámozd meg őket, vágd négybe és távolítsd el a magházakat. Az így kapott körte szeleteket helyezd a krémre egymás mellé. Ha minden körte szelet kényelmesen elhelyezkedett, akkor be is mehet a tepsi a sütőbe 30 percre. A sütőt most állítsd 160C°-ra és légkeverésre. Onnan fogod tudni, hogy a körtés pite megsült, hogy a körte szeletek teteje picit megbarnul.
A fenyőmag a titkos összetevő!
Míg a sütőben sül a körtés süti, addig vegyél elő egy teflonos vagy más bevonatos serpenyőt és szórd bele a fenyőmagot. Semmilyen zsiradék nem kell alá, mert a fenyőmagból kioldódó elég lesz ahhoz, hogy szépen megpiruljon pár perc alatt. Amikor megjelennek a szemeken az apró barna foltok, akkor készen is van.
Miután kivetted a sütőből a sütit, locsold meg egy kis mézzel és szórd rá a fenyőmagot. És voilá, a hihetetlenül finom őszi körtés pite el is készült! Ha egyszer megcsinálod, akkor következő alkalommal biztosan dupla adagot sütsz, mert nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle… Mi mindig a legnagyobb tepsiben sütjük és négyzet alakú szeletekre vágva kínáljuk. Ha nincs otthon fenyőmag, vagy túl drágának találod a boltban, akkor helyettesítheted tört dióbéllel is, de ezt nem kell megpirítani.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
További receptekért böngéssz tovább vendégváró blogunkon!
Hamarosan sokféle csokis, muffin, palacsinta, sült alma és más finomságot is találsz majd a cikkek között, csak térj vissza rendszeresen.