A szárítólabda segít a ruhák gyűrődésmentes száradásában a szárítógépben. Jól működik tollkabátok esetén is, mert nem hagyja, hogy a toll bélés összetapadjon. A boltokban megtaláljuk szárítógép labda és szárítógép golyó néven is. 

A szárítógép a téli hónapokban nálunk nagyon hasznos, bevált háztartási gép. Többgenerációs családiházban élünk, és persze az idősebbek tiltakoztak ellene, mert attól tartottak, hogy sokat fog fogyasztani. Most már viszont ott tartunk, hogy ők is ebben szárítják a ruháikat, amikor hidegre fordul az idő. Így elkerüljük, hogy a téli ruhaszárítás miatt penészedjenek a falak, aminek a felújítása jóval költségesebb mint a gép fogyasztása, az egészségkárosító hatásokról már nem is beszélve.

A szárítógépek manapság tehát elengedhetetlen eszközök a modern háztartásokban, mivel lehetővé teszik a ruháink hatékony és gyors szárítását. Azonban kevesen tudják, hogy a szárítógépek általános hatékonyságát és élettartamát tovább növelhetjük egy kis eszközzel, amit szárítólabdának nevezünk. A szárítólabda egy apró, de rendkívül hasznos eszköz, amelynek a szárítógépben való használata számos előnnyel jár. Nézzük most, hogy mire is jó a szárítógép labda!

A szárítólabda szerepe a ruhaszárításban

A szárítólabda általában egy kis műanyag vagy gyapjúgolyó, amelyet a szárítógépbe helyezhetünk a ruhák mellé. A szárítógép labda alapvetően három fő funkciót lát el a ruhaszárítás során:

 • Növeli az anyagok rugalmasságát: A szárítólabda segít megelőzni, hogy a ruhák összetapadjanak vagy összegyűrődjenek a szárítás során. Ezáltal a ruha anyagok és más textil termékek rugalmasabbak maradnak, és könnyebben kivasalhatók.
 • Gőzölés elősegítése: A szárítólabda gőzt bocsát ki magából a szárítás során, ami segít csökkenteni a ruhák ráncosságát. Így azok kevésbé igényelnek vasalást, ami időt és energiát takarít meg.
 • Szárítási idő csökkentése: A szárítólabda segít a hatékonyabb levegőáramlásban a szárítógépben, ami rövidebb szárítási időt eredményez. Ezáltal energiát takarítunk meg, ami környezetvédelmi szempontból is fontos.

Miért érdemes használni szárítólabdát a szárítógépben?

A fentiekben már tulajdonképpen leírtuk, de most foglaljuk össze ebből a szempontból is:

 • Ráncmentes ruhákat eredményez: Használatával a ruhák sokkal kevésbé igényelnek vasalást, ami időt és energiát spórol meg neked.
 • Gyorsabb szárítás: A szárítólabda elősegíti a hatékonyabb levegőáramlást a szárítógépben, így rövidebb idő alatt tudjuk megszárítani a ruhákat. Ez nem csak energiát takarít meg, de a ruhák élettartamát is meghosszabbítja.
 • Környezetbarát megoldás: A szárítólabda természetes anyagokból, például gyapjúból készülhet. Ha természetes anyagú szárítólabdát választunk, akkor egy környezetbarát megoldást használunk a szárítás során.

Hogyan használjuk a szárítólabdát a szárítógépben?

Első alkalommal be kell valljuk, hogy mi teniszlabdát használtunk erre a célra. Egy tollkabáttal próbáltuk ki és nagyon bevált. Valahol olvastuk, hogy legalább 4 labda kell a gépbe, de nekünk csak 2 db teniszlabdánk volt… Nos így is tökéletesen ellátták a feladatot és a tollkabát fantasztikusan puha és levegős béléssel került ki a gépből, mintha napon szárítottuk volna, mint a nagyanyáink.

A szárítólabda és a szárítógép használata egyszerre tehát nagyon egyszerű és könnyen megvalósítható lépésekkel jár:

 1. Vegyünk egy-két vagy több szárítólabdát, amelyeket a ruhák mellé helyezhetünk a szárítógépbe.
 2. Indítsuk el a szárítógépet a megszokott módon, de most már a szárítólabdával együtt.
 3. A gőzölés és a rugalmasság növelése érdekében válasszunk gyapjúból készült szárítólabdát, mert tényleg működik!
 4. A szárítólabdát használat után tartsuk szárazon és tároljuk szellős helyen.

A szárítólabda különböző típusai és anyagok

A szárítólabdák többféle anyagból készülhetnek. A termék anyaga szerint van néhány további hasznos tanácsunk még, hogy hosszan használható maradjon.

A szárítólabda karbantartása és tárolása

Minden használat után szösztelenítsük a labdákat. Így következő alkalmazáskor újra teljesen tiszta állapotban tudjuk majd használni őket. A gyapjúból készült szárítólabdákat időnként célszerű kimosni, hogy megszabaduljanak a felgyülemlett szennyeződésektől és poroktól, szöszöktől. Ehhez használjunk langyos vizet és enyhe mosószert, majd alaposan öblítsük le, és hagyjuk megszáradni. A műanyag szárítólabdák esetében tisztítsuk meg őket nedves ruhával vagy egy kis ecettel átitatott törlőkendővel.

A szárítólabdákat használat után tároljuk szellős helyen, ahol nem érheti őket közvetlen napfény vagy magas hőmérséklet. Ha gyapjúból készült szárítólabdát használunk, akkor szárítás előtt érdemes néhány csepp illóolajat csepegtetni rájuk, hogy kellemes illatot adjanak a ruháknak.

A szárítólabda hátrányai, mert sajnos az is van neki, mint minden másnak

A használatuk számos előnnyel jár, de fontos megemlíteni néhány potenciális hátrányt is. Vannak olyan szárítólabdák, amelyek műanyagból készülnek, és ezek a környezetre nézve nem annyira előnyösek. Emellett egyesek észlelhetik az illóolajokkal kezelt szárítólabdák illatát, ami lehet előny vagy hátrány attól függően, hogy ki mennyire kedveli az illatos ruhákat. Nem mindenki kedveli az illatosítókat, öblítőket. Ha teljesen illatmentes megoldásra vágysz, akkor a teniszlabdákat csak ajánlani tudjuk!

Tippek összefoglalva a hatékony szárítólabda használathoz

 • Használj gyapjúból készült szárítólabdát a gőzölés és rugalmasság megőrzése miatt
 • Adj hozzá néhány cseppet a kedvenc illóolajodból az aromaterápiás élményért és ezzel akár még külön illatgyöngy se fog kelleni a szárítógépbe
 • Ne használj túl sok szárítólabdát egyszerre, mert tapasztalatunk szerint az csökkentheti a hatékonyságukat. Elég 2-3 db belőle.
 • Ne tegyél túl sok ruhát egyszerre a szárítógépbe, hogy a szárítólabdák megfelelően tudjanak mozogni.

Mi a legtöbb szárításkor használjuk a labdákat, amúgy kicsit vicces is, ahogy bent pattognak. Csak biztatni tudunk, hogy próbáld ki otthon! Szuper dolog.

És még egy gyakran feltett kérdésre térjünk a téma kapcsán, hogy kevesebb legyen a tévhit ezzel kapcsolatban is:

A szárítógép vize mire használható?

Mi is mindig sajnáljuk kiönteni a szárítás végén ruhaszárítógép tartályában felgyülemlett vizet.

 • Vasaláshoz: Ha gőzölős vasalód van, akkor bátran használhatod hozzá!
 • Locsoláshoz: szemben a mosás után megmaradt vízzel, ezt használhatod locsoláshoz is, mert az ásványi anyagok, tehát a mosószer maradványok nem alakulnak gőzzé és nem csapódnak le páraként. Persze csak akkor használd a növények öntözésére, ha illatosítót, illóolajat nem használtál a szárításhoz külön.

További házi praktikák olvashatók otthon higiénia témában blogunkon: